Mooie publicatie in Dagblad “De Limburger”

CEYES neemt in April op bedrijventerrein Greenport in Venlo een nieuwe circulairefabriek in gebruik.

De fabriek moet ook als showroom dienen, met name voor megasteden (met meer dan tien miljoen inwoners) welke in hun maag zitten met rubberafval en dit spul lokaal willen verwerken. CEYES wil de recycle methode volgens een franchisemodel over de hele wereld uitrollen.
Het Limburgs Energie Fonds (LEF) heeft in de Haarlemse startup geïnvesteerd en tevens de fabriek naar Venlo gehaald.

De machines transformeren rubber van oude kunstgrasvelden tot panelen beoogde voor groene daken. In de panelen zitten uitsparingen die hemelwater opvangen en vasthouden, tot 20 liter water per vierkante meter. Groene daken in de stad helpen de temperatuur op hete zomerdagen te verlagen en nemen bovendien CO2 en fijnstof op.
De machines van CEYES zullen jaarlijks circa 2500 ton rubberkorrels uit afgeschreven kunstgrasvelden omzetten in bijna 90.000 vierkante meter dakpanelen.

Tot dusver worden dergelijke panelen uitsluitend uit plastic gefabriceerd. Rubberen panelen passen echter volgens directeur Leo van Dongen van Ceyes veel beter in een circulaire economie.
Hij stelt dat de CO2-footprint van de panelen uit rubber circa vier keer zo laag is als uit plastic. Ze hebben bovendien een levensduur van meer dan honderd jaar, het dubbele van de maximale leeftijd van de plastic panelen, “terwijl dit plastic na vijftig jaar wordt weggegooid”. Verder kunnen de rubberen panelen aan het einde van hun levenscyclus gemakkelijk worden gerecycled. „Hoe groen zijn die groene daken van nu dan eigenlijk?”, vraagt van Dongen zich af.
De panelen kunnen ook als waterbuffer dienen voor bestrating. Zo wordt in een straat in Grubbenvorst geëxperimenteerd met innovatieve klinkers van de Hegelsomse startup Tile Systems die bij stortbuien het regenwater opzuigen en in de panelen van CEYES bufferen.
In de Venlose vestiging van het bedrijf kunnen vijftien tot twintig medewerkers aan de slag, deels mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.